Felnőtt cica
2006.11.11. 10:30
Innen megtudhatod, hogy naponta hányszor egészséges etetni egy felnőtt macskát, illetve a tápanyagok közül mit adhatunk nekik. Leírtuk, melyek milyen ételben vannak benne, hogyan járulhatunk hozzá a szőrzet minőségének javulásához. Elkülönítve megtalálhatod itt, hogy mely ételeket szabad nekik adni és melyeket nem. Fontos javaslatokat is adunk azzal kapcsolatban, hogy mely módszerekkel kerülheted el kedvenced különböző betegségeit, mint például az angolkórt, de a kitálalt étel hőmérsékletéről sem feledkeztünk meg.
Kifejlett macskáknak - kilenc hónapos kortól kezdve - csak napi 1-2 étkezésre van szükségük. Az alapvető tápanyagok közül a macskák számára a legfontosabb a fehérje, ebből igényel a legtöbbet. Bizonyos aminosavak (a fehérjék alkotórészei) elengedhetetlenül fontosak a számára, ezek egy része csak állati eredetű táplálékban van jelen. Az egyik ilyen aminosav a taurin, amelynek hiánya súlyos szívbetegséghez vezethet. Zsírigénye is jelentős, és fontos, hogy egy bizonyos telítetlen zsírsav (arachidonsav) - amely szintén csak állati eredetű zsírokban, olajokban van meg - a macska számára nélkülözhetetlen.
A szőr minőségének fenntartásához ezenkívül szüksége van még növényi olajokra is. Szénhidrátigénye nem túl nagy, és jó, ha tudjuk, a keményítőt nem tudja a macska emészteni, tehát gabonaféléket, rizst, burgonyát csak alaposan megfőzve adhatunk kedvencünknek. Fiatal macskáknak nem jó répacukrot (ezt használjuk mi is édesítésre) adni, idősebbek pedig nem tudják jól emészteni a tejcukrot, ezért tehéntejtől hasmenésük lehet. Ezeket a táplálkozási igényeket jól ismerik az állati tápszereket gyártó szakemberek, készítményeik egyre nagyobb számban kaphatók már nálunk is. A csont nélküli színhúson felnevelt állatok görbe lábúak, púpos hátúak lesznek, kialakul az angolkór. Ennek elkerülése érdekében adjunk a cicának csirkenyakat, csirkeszárnyat, farhátat, halat és olajos halkonzervet. A csirke- és marhahúst adhatjuk a macskának nyersen is, ellentétben a sertéshússal. Meg kell említeni, hogy az állati húslisztekkel, húsokkal átvihető, túlnyomórészt kérődző állatokat megbetegítő, utóbbi időben hírhedtté vált szivacsos agyvelőkórt (BSE, "kergemarhakór") macskában is leírták 1-2 esetben, de ez ideig Magyarországon még egy esetről sem tudunk. Ezen kórokozó ellen sajnos az sem segít, ha a húst megfőzik. A sertéshús tartalmazhatja az Aujeszky-féle betegség vírusát, ami halálos a macskák és más húsevő állatok számára is. Sertéshúst és belsőségeket csak megfőzve adhatunk. A 6-7 hónapos állatokat naponta kétszer, a felnőtt állatokat pedig egyszer etessük. Az ételmaradékot 15-20 perc múlva távolítsuk el, az edényt mossuk tisztára. Felnőtteknek elegendő, ha testtömeg-kilogrammonként 5-7 dkg eleséget adunk. Lakásban tartott állatnál ez az adag a macska súlyától függően lehet kevesebb is. Mindig legyen friss vize. A macska konyhasóigénye kicsi, 0,5-1% elegendő. Az eleség legyen kézmeleg, langyos, a hűtőszekrényből kivett ételt melegítsük fel.
Ne adjunk a macskának:
-
cukrot (emésztési zavar),
-
marhainat (nyelőcső-eltömődés),
-
sok tehéntejet (hasmenés),
-
nyers sertéshúst és belsőséget (Aujeszky-féle betegség),
-
sok májat (A-vitamin-túladagolás),
-
fűszeres ételeket (gyomorhurut),
-
fagyott húsokat (gyomorgyulladás, hasmenés),
-
műanyag héjú húsárut, szalámivéget (bélelzáródás).
|